• Taas on yksi joulu eletty, omanlaisensa taas kerran. Aatto seitsemän hengen seurueessa, joulupäivä ja tapani viidestään. Mukavaa oli.
 • Ruokaa oli yllin kyllin, ja kaikki omat vaatimattomat laittamisenikin onnistuivat hyvin. Kaupasta saatiin monenlaisia herkkuja, ja kaikki yhteisvoimin saimme aikaan juhlapöydän kolmeksi päiväksi. Rääppiäisiäkin vielä riittää niin, ettei tarvitse ihan heti kauppaan mennä.
 • Olen kiitollinen juhlallisista ruuista ja juomista, mutta en voi hetkeksikään unohtaa sitä, että olemme kovin etuoikeutettuja voidessamme laittaa jouluruokia ilman rahahuolia. Niin monia on sellaisia, joilla ei ole varaa juhlaan. Kunpa voisi auttaa!  Kunpa jokaisella olisi mahdollisuus jouluateriaan muiden ihmisten seurassa.
 • Kävin jouluaattona oman seurakunnan jouluhartaudessa. Se oli hieno kokemus. Sain kyydin, mutta pääsin perille pari minuuttia myöhässä. Kirkkosaliin astuttuani minulle viittilöitiin heti, että yhdellä penkkirivillä oli juuri yksi paikka vapaana. Iloisena ja kiitollisena istahdin siihen, sillä kirkko oli ääriään myöten täynnä. En etsi valtaa, loistoa oli ehtinyt kolmanteen säkeistöön, johon sain yhtyä ja päästä heti oikeaan tunnelmaan.
 • Ennen kirkkoa käväisin nopeasti joulusaunassakin.
 • Koska meillä oli paikalla myös pieni lapsi, joululahjat jaettiin jo ennen ateriaa. Ja koska lapsia oli yksi ja isovanhempia oli kolme ja puoli, lapsi oli hukkua lahjoihin. Antamisen ilo ja saamisen ilo kuplivat ilmassa, mutta taaskaan en voinut unohtaa niitä lukuisia lapsia, joiden toivomuksista yksikään ei kenties toteutunut. Monen köyhän perheen lapsen toiveet ovat pieniä: deodorantti, uudet alushousut, kirja. Kunpa kaikkien pienten ihmisten toiveet kulkeutuisivat jonkun sellaisen hyväsydämisen ihmisen korviin, joka voisi ne toteuttaa. Kunpa kenenkään vanhemman ei tarvitsisi sanoa lapselleen, ettei tämä voi saada yhtään joululahjaa.
 • Heräsin jouluaamuna(kin) puoli seitsemältä, vaikka olin mennyt myöhään nukkumaan. Niinpä vetäydyin saunaan kuuntelemaan radiosta joulukirkkoa Nurmijärveltä. Hieno kokonaisuus ja persoonallinen saarna. Muut nukkuivat paljon pitempään, joten ennätin lukea lehdenkin.
 • Sain joululahjaksi toivomani Minna Rytisalon Rouva C:n. Sitä olen lukenut jo yli puolenvälin, ja tuntuu kuin olisin viettänut joulua Minna Canthin seurassa. Pidän kirjasta kovasti. Pitää lukea Minna Canthin omaakin tuotantoa pian perään. Kollegojen kanssa keskustelemme kirjasta heti töiden alettua lukupiirissämme.
 • Jouluna on ollut lumista, vallan mainio joulusää kerrankin myös täällä etelässä. Lumiukko hymyilee pihassa ja kynttilälyhty loisti koko jouluyön.
 • On ollut kiva saada olla kotona jouluna. Rauhallinen olo.
 • Veli perheineen pääsi tänään käymään äidin luona. Ihanaa. Tuntui pahalta, kun eilen soittaessani äiti itki yksinäisyyttään. Hän kaipasi kovasti lapsuuskotiinsa! Onneksi jutteleminen taas kerran auttoi, ja hän lopulta sanoi kuitenkin, että hänellä ovat asiat ihan hyvin. Toinen veli menee äidin luo ylihuomenna, joten oli kuitenkin kävijöitä joulun aikaankin siellä. Minä ehdin vasta puolentoista viikon kuluttua seuraavan kerran.
 • Loma jatkuu! Nyt siitä ehtii ruveta nauttimaan, kun ei enää tarvitse kestitä vieraita eikä ole perinneohjelmaa niin kuin jouluna. Ehkäpä jopa kunnon yöunetkin vielä palaavat.