• Juhannus on keskikesän juhla. Kesäpäivän tasaus oli jo juhanusviikon alussa. Nyt ovat menossa herättäjäjuhlat. Nämä kolme ovat käännekohtia, joiden jälkeen on loppukesä. 
 • Juhannus oli mahtava: ei palellut yhtään, ei satanut mitään, aurinko paistoi ja uimavesi oli lämmintä. Mökillä oli ihana olla. Laituri oli saatu veteen ja uusi kiuas asennettua ennen iltaa. Veljen perhe oli kanssamme sekä aattona että juhannuspäivänä. Puuhasin keittiösssä, grillasimme ja saunoimme. Ei mitään erikoista, ja kuitenkin niin perinteistä ja mukavaa. Ainoa kiusa oliva hyttyset, joita oli runsaasti.
 • Juhannuksen jälkeen palasimme kotiin ja Armaani jatkoi remonttia. Minä lähdin ystävätapaamiseen Keski-Suomeen. Kerran kesässä kokoonnumme läheisten opiskeluystävien kesken johonkin päin Suomea. Nyt olimme maatilamatkailupaikassa Petäjävedellä. Siellä oli erinomaisen herkullista ruokaa ja hienot puitteet tapaamiselle. 
 • Aloitimme Petäjäveden vanhasta kirkosta, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Kuuntelimme opastuksen ja ihastelimme hienoa puurakennustaitoa 1700-luvulta.
 • Jatkoin seuraavana päivänä vielä pariksi päiväksi Jyväskylään, jossa kävimme kahdella hautausmaalla (pakko päästä uudelleen, mielenkiintoisia paikkoja jäi tutkimatta!), kahdessa museossa sekä hiukan shoppailemassa. Onnistuin tapaamaan myös kouluaikaisen ystäväni, jonka kanssa emme ole korona-aikana nähneet.
 • Palasin kotiin junalla - ensimmäinen junamatka puoleentoista vuoteen. VR:llä piti olla maskipakko, mutta ainakaan minun vaunussani kaikki eivät maskia käyttäneet. Huolestuttavaa. Konnari huomautti minua vanhemmalle tädille maskin puutteesta mutta ei kahdelle lukiolaistytölle, jotka kaiken lisäksi puhuivat ihan koko matkan ajan eli levittelivät aerosolejaan. Lisäksi yksi maskiton mies kävi aivastelemassa vaunussa ennen konnarin käyntiä. Yritin itse käyttää FFP2-maskia, mutta en pystynyt hengittämään sen läpi vaan piti vaihtaa kirurgiseen, joka ei kuulemma estä delta-varianttia. Menomatkalla pysähdyimme kerran syömään. Pari päivää myöhemmin luin netistä, että siellä silloin käyneet ovat mahdollisesti altistuneet koronalle. Pirullista - missä vain voi vaara vaania. 
 • Kotona pidin pyykkipäivän ennen kuin lähdimme tänne maalle, jossa olemme Armaani kotitalossa. Olen nyt  virtuaalisilla herättäjäjuhlilla. Tuntuvat ihan oikeilta juhlilta, sillä ohjelma on sama kuin aina, vaikka ystävien tapaaminen tästä tietysti puuttuu. On ihanaa, että saan keskittyä juhliin. Tässä sivussa on tullut leivottua, tiskattua ja laitettua ruokaa. Körttiradio ja juhlastriimaukset ovat kuitenkin olleet koko ajan päällä, ja tunnelma on perinteinen. Veisuuta ja sanaa - sielu lepää. 
 • Helle on ollut paahtavaa, jonka vuoksi olenkin ollut sisätiloissa koko päivän. Vasta iltamyöhällä auringon vaipuessa horisontin taakse lämpötila laski normaaliin kesälämpöön. Öisin on kuuma täälläkin, mutta hyvin nukuin viime yönä - herätyskellon pirinään heräsin, kun halusin aamuseuroihin. Huomisaamuna ne alkavat jo klo 8.00 enkä aio toista kertaa laittaa kelloa soimaan. Kuuntelen sitten jälkikäteen striiminä, jos nukun yli.
 • Tänään on vielä ohjelmassamme sauna. Tällä kertaa yösauna, sillä aurinko on jo laskemassa mutta sauna ei ole vielä valmis. Kesällä ei ole niin väliä, vaikka valvoisi myöhäänkin. Herättäjäjuhlilla meillä on myös nuoresta asti ollut mottona: "Ei tänne ole nukkumaan tultu."   
 • Äskeisestä tuli mieleen hauska vauvojen body, jota taannoin myytiin herättäjäjuhlilla. Siinä luki: Herättäjä.
 • Siitä taas tuli mieleen mies, joka kerran käveli vaimonsa kanssa vastaan herättäjäjuhlien tungoksessa. Hänellä oli yllään musta t-paita, jossa luki: "Olisin mieluummin metsässä."   :->>
 • Kävin eilen iltakävelyllä maantiellä kymmenen jälkeen. Oli ensin aivan hiljaista. Kesä tuoksui. Kaksi kurkea pelästyi minua ja nousi siivilleen pellolta.  Tien varressa metsän kohdalla kuului pörriäisten surinaa. Mikä kesätunnelma! Kävelin parikymmentä minuuttia yhteen suuntaan. Palatessa ohitseni päristeli mopo, jolla poika kuljetti tyttöä. Mopon ääni kuului hiljaisuudessa ensin kaukaa samoin kuin jälkenpäinkin. Sitten taas täysi hiljaisuus. Kyllä maalla on mukavaa!